blog

Dodatki do deski serów – jakie zaserwować gościom hotelu?

Dodatki do deski serów – jakie zaserwować gościom hotelu?

Dodatki do deski serów są równie istotne, co dobór samych serów. Odpowiednio skomponowana deska przysmaków to obowiązkowy punkt przyjęć organizowanych w podwojach hotelu, a stworzenie idealnego zestawu nie jest proste… Przychodzimy z pomocą! Oto pomysły na dodatki zgodne z kulinarną sztuką, które wszyscy goście zapamiętają na długo. Szynki włoskie, pieczywo z całego świata, smarowidła, o które ciężko w Polsce – sprawdź!

Dodatki do deski serów – na co zwrócić uwagę?

Wybierając dodatki, musisz mieć już zaplanowane, jakie sery wylądują na desce. Dodatki mają je wyłącznie uzupełniać. Spośród wymienionych tutaj propozycji wybierz smakołyki według kilku zasad.

  • Szukaj dodatków, które kontrastują ze smakiem i konsystencją serów. Na przykład, do słonych serów można dodać słodkie owoce, a do miękkich serów przyda się chrupiące pieczywo.
  • Wybierz dodatki o różnych smakach, poziomie słodyczy, słoności i konsystencji. Pomoże to stworzyć bardziej interesującą deskę.
  • Łagodny smak sera – łagodny smak dodatku. Aromatyczny, ciężki ser – równie wyraziste dodatki. Jeśli nie będzie równowagi, to jeden smak przytłoczy drugi.
  • Wykorzystaj świeże, sezonowe owoce i warzywa. Poza tymi elementami stawiaj na autentyczność – kupuj produkty oryginalne, rzemieślnicze, z certyfikatami autentyczności.
  • Jeśli deska ma być z serami włoskimi, dodatki również muszą być włoskie. Jeśli z francuskimi – francuskie. Jeśli polskie – wiadomo ;).

Wśród Twoich gości mogą się trafić prawdziwi koneserzy. Rozliczą każdy element deski niczym w restauracji z gwiazdką Michelin. Jakość musi być bezbłędna!

Deska serów – najlepsze propozycje dodatków

Na liście obowiązkowych dodatków znajdują się te kategorie smakołyków:

  • wędliny,
  • pieczywo,
  • owoce, warzywa i orzechy,
  • mokre dodatki do smarowania.

Wybierz przynajmniej jeden dodatek z każdej kategorii, by każdy gość na przyjęciu znalazł coś idealnego dla swoich kubków smakowych.

Niech będą pierwszej klasy: od lokalnych rolników, sprowadzone z tradycyjnego kraju pochodzenia lub przygotowane na świeżo w hotelowej kuchni. Lepiej umieścić na stole mnie dodatków, ale doskonałych, niż pełen wybór urozmaiceń średniej jakości!

dodatki na deskę serów zestaw włoski
Jeśli nie wiesz, od czego zacząć komponowanie deski, w niektórych sklepach możesz zamówić bazy serów i dodatków na start. Tu przykładowy zestaw włoski – dwa sery twarde, konfitura truskawkowo-paprykowa i wytrawne ciasteczka z pesto. Źródło: sklep Kuchnia Włoska.

Wędliny na deskę serów

Sery i wędliny to doskonałe połączenie. Na desce szczególnie dobrze spisują się poniższe mięsne kąski.

  • Szynka parmeńska. Delikatna, suszona szynka wieprzowa o orzechowym posmaku.
  • Prosciutto. Kolejna delikatna, suszona szynka wieprzowa, ale o nieco słodszym smaku niż szynka parmeńska.
  • Salami. Wędzona kiełbasa o pikantnym smaku. Dostępna jest w różnych gatunkach, z których każdy ma swój własny, unikalny styl.
  • Kiełbasa chorizo. Pikantna kiełbasa wieprzowa, często doprawiona papryką i czosnkiem. 
  • Kabanosy. Wędzone kiełbaski, których nie trzeba przedstawiać – obowiązkowy dodatek do polskiej deski serów! 

Warto wziąć pod uwagę kraj pochodzenia serów i zdecydować się na wędliny z tego samego rejonu. Jeśli zamawiasz sery w internetowym włoskim sklepie, to równocześnie zamów też wędliny – będziesz mieć gwarancję autentyczności.

szynki włoskie - salami truflowe na deskę serów
Prawdziwe włoskie salami z czarnymi truflami letnimi – taki rarytas zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Źródło: sklep Kuchnia Włoska.

Pieczywo, bez którego nie obejdzie się deska

Kolejna rzecz, którą musi mieć deska serów – dodatki w postaci wyśmienitego pieczywa.

  • Grissini. Cienkie, chrupiące pałeczki z ciasta drożdżowego, idealne do deski we włoskim stylu.
  • Krakersy. Neutralne do łagodnych serów, a z papryką i czosnkiem do serów dojrzewających.
  • Bagietka. Obowiązkowa na desce serów francuskich.
  • Ciabatta. Jeszcze jeden wariant włoskiego pieczywa. Delikatny, do smarowania miękkimi serami.
  • Precelki słone. Ich wyrazisty smak pasuje do każdej deski z serami półtwardymi i twardymi.
  • Ciasteczka słodkie i wytrawne. Takie, które odpowiadają pochodzeniem serom na desce.

Najlepsze owoce, warzywa i orzechy do serów

Dary natury prosto z drzewa i ziemi. Warto nawiązać współpracę z lokalnym rolnikiem zaopatrującym obiekty turystyczne w sezonowe warzywa i owoce.

  • Słodkie owoce. Winogrona, jabłka, gruszki, figi, truskawki. Te owoce dobrze komponują się z łagodnymi serami.
  • Mocne owoce suszone. Skondensowany smak suszonych winogron, daktyli, fig, śliwek i moreli uzupełni wyraziste sery dojrzewające.
  • Delikatne warzywa, takie jak ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, pasują do równie delikatnych serów.
  • Intensywne warzywa w pikantnej marynacie oraz warzywa kiszone zestawiaj z intensywnymi serami.
  • Orzechy o delikatnym smaku. Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie. Te orzechy dobrze komponują się z łagodnymi serami.
  • Orzechy o wyrazistym smaku. Orzechy ziemne, orzechy nerkowca, orzechy pekan. Te orzechy dobrze komponują się z serami półtwardymi i długo dojrzewającymi.

Smarowidła dopełniające sery

Ostatnia kategoria – smarowidła doskonale uzupełniające twarde sery i pieczywo.

Smarowidła, które warto umieścić na desce serów i dodatków to:

  • miody,
  • pesto bazyliowe,
  • dżem figowy,
  • dżem z cebuli,
  • pasta truflowa,
  • musy owocowe,
  • mostarda,
  • oliwa z oliwek.

Podawaj dodatki do smarowania w temperaturze pokojowej. Ułóż je przy desce serów w małych miseczkach. Zapewnij gościom narzędzia – osobny nożyk do nanoszenia każdego dodatku.

Podsumowanie

Dodatki do deski serów to przede wszystkim wędliny, pieczywo, smarowidła, warzywa, owoce i orzechy. W pierwszej kolejności należy zdecydować o bazie deski, czyli serach, które zostaną podane na przyjęciu. Dodatki dobieramy tak, by uzupełniały sery. Pamiętaj, że łagodne sery wymagają równie łagodnych dodatków, a te wyraziste, równie wyrazistego uzupełnienia. Każdy dodatek powinien być doskonałej jakości – goście docenią dbałość o szczegóły!

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *