Dodatki do deski serów są równie istotne, co dobór samych serów. Odpowiednio skomponowana deska przysmaków to obowiązkowy punkt przyjęć organizowanych w podwojach hotelu, a stworzenie idealnego zestawu nie jest proste… Przychodzimy z pomocą! Oto pomysły na dodatki zgodne z kulinarną sztuką, które wszyscy goście zapamiętają na długo. Szynki włoskie, pieczywo z całego świata, smarowidła, o które ciężko w Polsce – sprawdź!
Dodatki do deski serów – na co zwrócić uwagę?
Wybierając dodatki, musisz mieć już zaplanowane, jakie sery wylądują na desce. Dodatki mają je wyłącznie uzupełniać. Spośród wymienionych tutaj propozycji wybierz smakołyki według kilku zasad.
- Szukaj dodatków, które kontrastują ze smakiem i konsystencją serów. Na przykład, do słonych serów można dodać słodkie owoce, a do miękkich serów przyda się chrupiące pieczywo.
- Wybierz dodatki o różnych smakach, poziomie słodyczy, słoności i konsystencji. Pomoże to stworzyć bardziej interesującą deskę.
- Łagodny smak sera – łagodny smak dodatku. Aromatyczny, ciężki ser – równie wyraziste dodatki. Jeśli nie będzie równowagi, to jeden smak przytłoczy drugi.
- Wykorzystaj świeże, sezonowe owoce i warzywa. Poza tymi elementami stawiaj na autentyczność – kupuj produkty oryginalne, rzemieślnicze, z certyfikatami autentyczności.
- Jeśli deska ma być z serami włoskimi, dodatki również muszą być włoskie. Jeśli z francuskimi – francuskie. Jeśli polskie – wiadomo ;).
Wśród Twoich gości mogą się trafić prawdziwi koneserzy. Rozliczą każdy element deski niczym w restauracji z gwiazdką Michelin. Jakość musi być bezbłędna!
Deska serów – najlepsze propozycje dodatków
Na liście obowiązkowych dodatków znajdują się te kategorie smakołyków:
- wędliny,
- pieczywo,
- owoce, warzywa i orzechy,
- mokre dodatki do smarowania.
Wybierz przynajmniej jeden dodatek z każdej kategorii, by każdy gość na przyjęciu znalazł coś idealnego dla swoich kubków smakowych.
Niech będą pierwszej klasy: od lokalnych rolników, sprowadzone z tradycyjnego kraju pochodzenia lub przygotowane na świeżo w hotelowej kuchni. Lepiej umieścić na stole mnie dodatków, ale doskonałych, niż pełen wybór urozmaiceń średniej jakości!

Wędliny na deskę serów
Sery i wędliny to doskonałe połączenie. Na desce szczególnie dobrze spisują się poniższe mięsne kąski.
- Szynka parmeńska. Delikatna, suszona szynka wieprzowa o orzechowym posmaku.
- Prosciutto. Kolejna delikatna, suszona szynka wieprzowa, ale o nieco słodszym smaku niż szynka parmeńska.
- Salami. Wędzona kiełbasa o pikantnym smaku. Dostępna jest w różnych gatunkach, z których każdy ma swój własny, unikalny styl.
- Kiełbasa chorizo. Pikantna kiełbasa wieprzowa, często doprawiona papryką i czosnkiem.
- Kabanosy. Wędzone kiełbaski, których nie trzeba przedstawiać – obowiązkowy dodatek do polskiej deski serów!
Warto wziąć pod uwagę kraj pochodzenia serów i zdecydować się na wędliny z tego samego rejonu. Jeśli zamawiasz sery w internetowym włoskim sklepie, to równocześnie zamów też wędliny – będziesz mieć gwarancję autentyczności.

Pieczywo, bez którego nie obejdzie się deska
Kolejna rzecz, którą musi mieć deska serów – dodatki w postaci wyśmienitego pieczywa.
- Grissini. Cienkie, chrupiące pałeczki z ciasta drożdżowego, idealne do deski we włoskim stylu.
- Krakersy. Neutralne do łagodnych serów, a z papryką i czosnkiem do serów dojrzewających.
- Bagietka. Obowiązkowa na desce serów francuskich.
- Ciabatta. Jeszcze jeden wariant włoskiego pieczywa. Delikatny, do smarowania miękkimi serami.
- Precelki słone. Ich wyrazisty smak pasuje do każdej deski z serami półtwardymi i twardymi.
- Ciasteczka słodkie i wytrawne. Takie, które odpowiadają pochodzeniem serom na desce.
Najlepsze owoce, warzywa i orzechy do serów
Dary natury prosto z drzewa i ziemi. Warto nawiązać współpracę z lokalnym rolnikiem zaopatrującym obiekty turystyczne w sezonowe warzywa i owoce.
- Słodkie owoce. Winogrona, jabłka, gruszki, figi, truskawki. Te owoce dobrze komponują się z łagodnymi serami.
- Mocne owoce suszone. Skondensowany smak suszonych winogron, daktyli, fig, śliwek i moreli uzupełni wyraziste sery dojrzewające.
- Delikatne warzywa, takie jak ogórki, pomidorki koktajlowe, papryka, pasują do równie delikatnych serów.
- Intensywne warzywa w pikantnej marynacie oraz warzywa kiszone zestawiaj z intensywnymi serami.
- Orzechy o delikatnym smaku. Migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie. Te orzechy dobrze komponują się z łagodnymi serami.
- Orzechy o wyrazistym smaku. Orzechy ziemne, orzechy nerkowca, orzechy pekan. Te orzechy dobrze komponują się z serami półtwardymi i długo dojrzewającymi.
Smarowidła dopełniające sery
Ostatnia kategoria – smarowidła doskonale uzupełniające twarde sery i pieczywo.
Smarowidła, które warto umieścić na desce serów i dodatków to:
- miody,
- pesto bazyliowe,
- dżem figowy,
- dżem z cebuli,
- pasta truflowa,
- musy owocowe,
- mostarda,
- oliwa z oliwek.
Podawaj dodatki do smarowania w temperaturze pokojowej. Ułóż je przy desce serów w małych miseczkach. Zapewnij gościom narzędzia – osobny nożyk do nanoszenia każdego dodatku.
Podsumowanie
Dodatki do deski serów to przede wszystkim wędliny, pieczywo, smarowidła, warzywa, owoce i orzechy. W pierwszej kolejności należy zdecydować o bazie deski, czyli serach, które zostaną podane na przyjęciu. Dodatki dobieramy tak, by uzupełniały sery. Pamiętaj, że łagodne sery wymagają równie łagodnych dodatków, a te wyraziste, równie wyrazistego uzupełnienia. Każdy dodatek powinien być doskonałej jakości – goście docenią dbałość o szczegóły!