Deska serów to idealna przekąska na przyjęcie w hotelu, mile widziana, a wręcz wypatrywana przez każdego gościa. Jest elegancka, pyszna i sycąca, do tego można ją naprawdę łatwo przygotować. Ale jakie sery na deskę wybrać, aby zaspokoić gusta wszystkich gości? W tym artykule przedstawimy kilka wskazówek dotyczących wyboru serów na bufetową deskę i opatrzymy je kilkoma uniwersalnymi wskazówkami na temat komponowania deski.
Jakie sery na deskę wybrać? Zasady kompozycji
Przygotowanie deski serów na hotelowe przyjęcie dla dużej grupy gości o różnorodnych gustach wymaga starannego doboru składników. Jak sery włoskie, to z certyfikatem DOP, jak przekąski, to pochodzące z regionu odpowiadającego danym serom. Warto dodatkowo zadbać o parowanie z winami. Wróćmy jednak do zasad dobierania serów.
- Zadbaj o różnorodność smaków i konsystencji serów. Wybierz sery twarde, półtwarde oraz miękkie.
- Włącz sery o różnych poziomach ostrości, od łagodnych po pikantne warianty z papryczkami. Ułóż sery na desce od najłagodniejszych do najostrzejszych.
- Zapewnij opcje dla osób o różnych preferencjach żywieniowych. Wybierz sery z różnych mlek, a nawet sery wegańskie.
- Opisz sery umieszczone na desce. Goście z pewnością będą ciekawi, jakiego gatunku właśnie kosztują.
- Umieść na desce przynajmniej jeden powszechnie lubiany ser, np. kawałki cheddara. Nie wszyscy goście lubią próbować nowych smaków, zwłaszcza że nie wszystkie sery są łatwym przysmakiem.
- Jeśli chodzi o ilość serów, w warunkach przyjęcia hotelowego w zasadzie nie ma górnej granicy. Umieść na desce przynajmniej 4 gatunki, a im większa różnorodność, tym lepiej.
Podawaj sery w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki około 30 minut przed podaniem. Nie trzymaj deski na wprost okna, zwłaszcza w słoneczny dzień. Gorąc podkręciłby walory zapachowe sera. Na hotelowej sali bankietowej będzie mnóstwo innego pachnącego jedzenia, a połączenie mocnych woni mogłoby dać nieprzyjemny efekt.
Gatunki sera idealne na deskę
Jakie sery podać na desce, by przypadły do gustu ogółowi gości? Sięgnij po przynajmniej jeden wariant z każdej konsystencji.
Sery twarde
Sery twarde podaj w formie nieregularnych bryłek lub bloku. Obok bloku połóż łopatkę do oddzielania kawałków.
W sekcji serów twardych nie morza zabraknąć chociaż jednej z tych propozycji:
- Parmigiano Reggiano, czyli oryginalny włoski parmezan. Chroniony oznaczeniem geograficznym, dojrzewa minimum 12 miesięcy, a najlepsze gatunki nawet 36 miesięcy. Im dłuższy czas dojrzewania, tym bardziej wyrazisty smak.
- Grana Padano – twardy włoski ser, dojrzewa krócej niż parmezan (z reguły do 2 lat) i jest od niego łagodniejszy.
- Pecorino Romano – wyróżnia się słonym, pikantnym smakiem. Dojrzewa minimum 4 miesiące.
- Manchego – hiszpański twardy ser z mleka owczego. To jeden z najsłynniejszych serów w tym kraju.
Sery półtwarde
Do tego typu serów zaliczają się odmiany serów żółtych najpopularniejsze w naszym kraju. Możesz więc zrobić wokół nich sekcję uniwersalną dla większości gości.
- Emmentaler – jeden z najbardziej rozpoznawalnych szwajcarskich serów. Smak przypada do gustu praktycznie każdemu. Charakterystyczne dla emmentalera są duże dziury.
- Gouda – holenderski ser krowi o łagodnym, lekko orzechowym smaku i gładkiej konsystencji. Dojrzewa minimum 4 tygodnie.
- Mazdamer – holenderski zamiennik emmentalera. Jest bardzo zbliżony smakiem, również ma dziury.
- Edamski – kolejny holenderski gatunek. Poznasz go po lekko słodkim, maślanym smaku.
- Cheddar – angielski ser z krowiego mleka. Ma bardzo wyrazisty smak. Najlepsze gatunki dojrzewają nawet powyżej roku.
Sery miękkie
Czas na sery o delikatnej, kremowej konsystencji. Połóż na deskę cały krąg pokrojony na trójkąty.
- Camembert – aksamitny ser francuskiego pochodzenia o łagodnym, maślanym smaku z nutą grzybów.
- Brie – francuski ser krowi z nutą orzechów laskowych często serwowany z miodami.
- Gorgonzola – włoski ser krowi o pikantnym, słonym smaku i kremowej konsystencji. Przeplatany niebiesko-zielonymi żyłkami pleśni. Prosi się o dodatek gruszki.
- Lazur – polska odpowiedź na włoską gorgonzolę.
- Feta – świeży, słony ser grecki. Najlepiej smakuje w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i oliwą.
- Tofu – wegański ser sojowy. Przed podaniem należy go doprawić i zamarynować (jest na to wiele sposobów).
- Chevre frais – kozi ser o łagodnym, lekko słonym smaku, idealny do rozsmarowania na pieczywie.
Czym urozmaicić deskę serów?
By deska była kompletna, umieść na niej przynajmniej 3 dodatki. Co się sprawdzi?
- Świeże owoce, takie jak winogrona, truskawki, gruszki, jabłka lub figi.
- Suszone owoce – żurawina, morele, śliwki lub daktyle.
- Orzechy – migdały, włoskie orzechy, pekany, pistacje, laskowe.
- Smarowidła – pesto, pikantny hummus, mostarda, konfitura cebulowa, słodkie dżemy, miody.
- Chrupiące dodatki – grissini, krakersy, kawałki bagietki, wytrawne cantuccini.
Podsumowanie
Wybierając jakie sery na deskę ostatecznie pojawią się na przyjęciu, bezwzględnie zadbaj o najwyższą jakość. Jeśli to tylko możliwe, sprowadź przysmaki z kraju pochodzenia. Podawaj sery z różnymi dodatkami, aby stworzyć zróżnicowaną i interesującą deskę – każdy gość powinien móc znaleźć tutaj coś dla siebie.