Hotelowa jadalnia to miejsce, w którym należy zadbać o ciekawą aranżację. Taka przestrzeń ma sprzyjać relaksowi, ale też wyróżniać się szykownością oraz czystością. Niejednokrotnie stołówka uważana jest przecież za wizytówkę całego hotelu. O czym zatem pamiętać podczas planowania wystroju takiej jadalni? Zobacz!
Aranżacja hotelowej jadalni – zacznijmy od stolików
Kluczowe w przypadku hotelowej jadalni są oczywiście stoliki. To, w jaki sposób je ustawisz, zależy oczywiście od specyfiki całego wnętrza. Pamiętaj, aby między każdym z miejsc zachować odpowiedni odstęp. W dobie pandemii stoliki powinny być od siebie oddalone o przynajmniej 2 m. Zapewnisz wtedy swoim gościom bezpieczeństwo, a także nutkę prywatności.
Aby miejsca zachęcały do spożywania posiłków, warto odpowiednio je udekorować. Oczywiście zachowaj umiar – duża ilość ozdób nie jest wskazana. Są to bowiem elementy, które mogą zbierać kurz i inne zanieczyszczenia. Trzeba wtedy bardzo często kontrolować czystość w lokalu. Kilka dekoracji jednak nie zaszkodzi. Jakie wybrać?
Obrus jako podstawa
Za najbardziej elegancką ozdobę na stół w hotelowej jadalni uważa się oczywiście obrus. Takie tekstylia zawsze wprowadzają luksusowy charakter do wnętrza. W większości tego typu miejsc na stołach goszczą białe dekoracje. Czy to dobry pomysł? I tak, i nie.
Takie obrusy będą bardzo szybko się brudzić. Ich częsta wymiana będzie koniecznością. Gdy zatem inne kolory pasują do aranżacji całego wystroju, wybierz coś barwnego. Szeroki wybór różnego rodzaju obrusów czeka na Ciebie np. na https://www.karo.waw.pl/category/obrusy. Spośród setek propozycji z pewnością znajdziesz coś wyjątkowego.
Układając na stole obrus, pamiętaj jednak, by dość często – najlepiej po każdym kliencie – kontrolować jego wygląd oraz czystość. Nie ma przecież nic gorszego niż spożywanie posiłków przy brudnym blacie. Kolorowe tekstylia będą oczywiście bardziej praktyczne niż białe, jednak i tak musisz na nie zerkać.
Świeże kwiaty w wazonie? Zdecydowanie tak
Na stoliku w jadalni hotelowej możesz pokusić się o dekoracje w postaci żywych kwiatów. Oczywiście generuje to dodatkowe koszty, jednak zdecydowanie warto. Roślinność sprawdza się zawsze. Musisz jednak regularnie wymieniać wodę w wazonie oraz kontrolować, czy kwiaty nie tracą swojego wyglądu.
A do czego włożyć taką roślinność? Oczywiście do wazonu. Jego wygląd należy dopasować do ogólnej aranżacji. Gdy nie wiesz, co będzie najlepsze, postaw na klasyczne białe lub transparentne ozdoby.
Ogromną popularnością cieszą się także ceramiczne jednokolorowe wazony. Znajdziesz je np. na https://www.karo.waw.pl. Świetnie dodadzą uroku pomieszczeniu, a także będą praktyczne. Nie będzie widać w nich przybrudzonej wody czy osadu od odżywki do roślin.
Piękna zastawa – wizytówka każdej kuchni
Wizytówką każdej hotelowej stołówki powinna być zastawa stołowa. Mowa zarówno o talerzach, jak i szklankach oraz sztućcach. Wybierając je, postaw na jeden styl. W przypadku talerzy świetnie sprawdzają się klasyczne kwadratowe półmiski w kolorze białym. Są bardzo modne i idealnie podkreślają wygląd dań.
Szklanki czy innego rodzaju szkło może być transparentne. Pamiętaj jednak, aby na każdym stoliku znalazł się zestaw pochodzący z jednego kompletu. Wtedy podkreślisz elegancję miejsca oraz pokażesz, że dbasz o każdy szczegół.
Sztućce to natomiast kwestia Twoich preferencji. Pamiętaj jednak, że obecnie znajdziesz je w bardzo rozmaitych wersjach, np. czarnej, złotej czy z tzw. efektem benzyny bądź tęczy. Możesz z ich pomocą jeszcze lepiej podkreślić ogólny charakter wnętrza.
Przy zastawie stołowej liczy się jednak głównie jej nieskazitelność. Uszczerbione talerze czy szkło od razu wyrzuć, tak samo, jak powyginane sztućce. Zawsze przed podaniem posiłku kontroluj także czystość każdego z elementów. To naprawdę ma duże znaczenie dla gości!
Serwetki – dodatkowa funkcjonalna dekoracja
Zwieńczeniem aranżacji stołu zawsze powinny być serwetki. Te będą wisienką na torcie. Jakie jednak wybrać? Zamiast klasycznych białych papierowych, które nie prezentują się zbyt dobrze, wybierz serwetki z motywem. Ten postaraj się np. dopasować do aktualnej pory roku, zbliżającego się święta czy całej aranżacji.
Ułóż je ładnie koło nakrycia stołu i wymieniaj oczywiście po każdym kliencie. Jeśli jadalnia ma prezentować się elegancko, stwórz z nich stojącą ozdobę stolika. Wiele ciekawych inspiracji znajdziesz w sieci. Z pewnością wybierzesz coś, co najlepiej pasuje do wnętrza.
Aranżacja hotelowej jadalni – czas na pozostałą część wnętrza
Stoliki to jednak nie wszystko. Niezwykle ważny będzie także ogólny wystrój pomieszczenia. Planując je, obierz jeden konkretny styl i dopasuj do niego wszelkie elementy wyposażenia.
Pamiętaj przede wszystkim o klimatycznych lampach, które mają ogromne znaczenie. Będą zarówno dekoracją, jak i punktami świetlnymi dbającymi o komfort Twoich klientów oraz odpowiedni charakter jadalni.
Nigdy nie możesz też zostawić pustych okien. Rozwieś w nich piękne firanki oraz zasłony. Co tydzień wymieniaj je na nowe – chyba że widzisz wcześniej na nich ewentualne zabrudzenia czy spore pokłady kurzu.
Krzesła możesz dodatkowo okryć specjalnymi pokrowcami. Nie jest to jednak zawsze konieczne. Jeśli stołki są tapicerowane, takie dodatki będą zbędne. Nieco inaczej jest w przypadku całkowicie drewnianych siedzisk. Wtedy kolorowa poduszka czy pokrowiec kojarzący się z salą weselną będzie jak najbardziej wskazany.
Aranżując jadalnię hotelową, zawsze zachowaj umiar podczas jej dekorowania. Wszystkie ozdoby będziesz musiał przecież regularnie czyścić. Im będzie ich mniej, tym szybciej doprowadzisz wnętrze do idealnego stanu.