blog

Jak skomponować menu hotelowe? Przydatne wskazówki

Jak skomponować menu hotelowe? Przydatne wskazówki

Hotel to nie tylko miejsce, gdzie goście mogą odpocząć, ale także dobrze zjeść. Nie każdy chce wychodzić na miasto i szukać dobrego miejsca, gdzie może się pożywić. Dlatego w każdym hotelu powinna być dobra restauracja z menu, które będzie dopasowane do potrzeb klienta. Nie powinno zabraknąć jajecznicy, makaronów włoskich, tostów czy dobrej kawy.  Jak stworzyć taki jadłospis? O czym pamiętać? W tym artykule Ci o tym powiem! 

Menu śniadaniowe w hotelu 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlatego też w menu śniadaniowe w hotelu powinno być wiele produktów do wyboru. Najlepiej w tym przypadku wypada szwedzki stół, czyli wiele produktów i dań rozłożonych na stole i czekających na gości, aż zejdą do restauracji ze swoich pokoi. 

Jednak niezależnie od tego, czy Twój hotel jest duży, czy mały, czy znajduje się w centrum miasta, czy na uboczu, powinieneś zadbać o to, aby w menu znalazło się kilka gorących dań. Na śniadanie warto podać jajecznicę, ciepłe parówki lub kiełbaski i naleśniki. To posiłki, które są sycące, ale także doskonale sprawdzą się w formie śniadania. 

Jednak nie każdy lubi się aż tak najadać na sam początek dnia. Dlatego w menu powinny pojawić się także tosty oraz bogaty wybór dodatków, które można na nie położyć np. wędliny, sery, warzywa. 

Warto także w menu hotelu mieć kilka rodzajów sałatek oraz różne rodzaje pieczywa. 

Teraz ludzie starają coraz zdrowiej jeść i dbać o dietę, dlatego zadbaj o to, aby pojawiły się także soczyste i świeże owoce np. banany, jabłka czy pomarańcze. 

Menu obiadowe w hotelu

Jeśli nie chcesz wychodzić z hotelu i szukać odpowiedniej restauracji na mieście to.. jesz w hotelu. Dlatego menu obiadowe powinno być bogate i odpowiadać każdemu klientowi. Co to znaczy? Musisz mieć na uwadze osoby, które np. są cukrzykami lub nie jedzą glutenu. Dlatego menu obiadowe w hotelu musisz dobrze dostosować. 

Najczęściej na obiad podawane są różnego rodzaju makarony. Musisz mieć na uwadze, że osoba, która jest na specyficznej diecie, może nie tolerować pewnych składników. Dlatego dodaj np. makaron kukurydziany, który nie posiada glutenu czy pełnoziarnisty, który ma mało kalorii. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, odwiedź: https://www.e-figura.pl/jaki-makaron-na-diecie-podpowiadamy/.

W menu powinny pojawić się także wersje dań dla osób, które jedzą mięso, oraz takie, które go unikają. Dlatego warto w swoim menu mieć różne rodzaje mięsa np. kurczak, wołowina, wieprzowina. Pomyśl także o kotlecikach warzywnych czy daniach z tofu. 

Kolacja w hotelu – menu 

Na kolację możesz przygotować podobne menu jak na śniadanie. Wiele osób preferuje zwykłe kanapki z dodatkami. Postaw także na tosty i lekkie sałatki. Oczywiście nie możesz zapomnieć o herbacie – najlepiej do wyboru mieć zwykłą, czarną i owocowe. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę, jeśli chodzi o menu 

Pamiętaj o tym, że menu musi ładnie wyglądać. Karta dań ma przyciągać wzrok, a przede wszystkim być przejrzysta. Widoczne nazwy zadań oraz ceny to podstawa. 

Co więcej, nie wybieraj zbyt wielu posiłków do swojego jadłospisu. Lepiej postawić na kilka podstawowych i najlepiej sprzedających się dań, niż wystawić listę wielu. Dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze, ponieważ nie będziesz musiał kupować wielu składników, które i tak nie wiesz, czy użyjesz. 

Ułożenie odpowiedniego menu w hotelu to nie lada wyzwanie. Musisz wziąć pod uwagę klientów z dietami i nietolerancją na niektóre składniki. Dlatego, aby zrobić to dobrze, najlepiej usiąść z szefem kuchni i wspólnie sporządzić idealne menu do hotelu. 

Udostępnij

O autorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *